EU-förordningen PRM-regulation (EC) 1107/2006
Förordningen fastställer regler för skydd av assistans åt personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet i samband med flygresor, både mot att skydda dem mot diskriminering och se till att de får assistans.
En person vars rörlighet är nedsatt vid användning av transporter på grund av någon form av fysiskt funktionshinder, psykiskt funktionshinder eller psykisk funktionsnedsättning eller på grund av annat funktionshinder eller ålder och vars situation kräver lämplig uppmärksamhet och anpassning till dennes särskilda behov.
Ansvaret för assistans till funktionshindrade ligger på flygplatsen. För att den rullstolsburne ska få sitta i sin egen rullstol så länge som möjligt (förutom elrullstolar) så ombesörjer Swedavias personal också hanteringen av rullstolen från flygplansdörren till plattan och vice versa vid ankomst.
Information om PRM finns på www.swedavia.se och Bromma.
Sedan 26 juli 2008 gäller följande:
- Flygplatsen är ansvarig för assistansen.
- Service har utökats till Help-points.
- Högre kvalitetsstandarder har införts, vilket också ökar kraven på dokumentation.
- Kostnaden för assistansservice är fördelad på alla resenärer och ingår i passageraravgiften. Passageraravgiften höjdes inte med anledning av EU-förordningen.
- Krav på transparant redovisning.
Vidarebefordran av information
- Alla flygbolag som flyger till och från Bromma ska vidarebefordra information om bokade PRM till flygplatsen senast 36 timmar innan avresa via Passengers Assistance List (PAL).
- Eventuella avbokningar, ombokningar et cetera skickas via Change Assistance List (CAL).
- Passengers Services Message (PSM) ska skickas vid varje avgång. Denna information ska skickas till flygplatsens sita-adress: BMADCXH via telex. Om du saknar möjlighet att skicka via telex kan du skicka e-post till bmadcxh@swedavia.se. Mailet måste skickas i samma standard och format som PAL.
Några förutsättningar för fullgod leverans av assistansservice
Sammantaget innebär förordningen att personer med nedsatt rörlighet får ökade rättigheter och ökad assistans. För att assistansen, som inkluderar att de har rätt till information på flygplatsen, ska kunna utföras på bästa sätt är det viktigt att den som behöver assistans gör beställningen 48 timmar före avresan och kommer till incheckningen vid den tidpunkt som skriftligen bestämts i förväg. Om ingen tidpunkt har bestämts, bör de anlända senast en timme före den angivna avgångstiden.
Det är också viktigt att personen anländer till en Help-point vid den tidpunkt som skriftligen bestämts i förväg. Om ingen tidpunkt bestäms, bör de anlända senast 90 minuter före den angivna avgångstiden.
Kvalitetsstandard för personer med nedsatt rörlighet
Förbokad assistans, avresa
- 80 % av resenärerna ska inte vänta längre än 10 minuter för assistans
- 90 % ska inte vänta längre än 20 minuter
- 100 % ska inte vänta längre än 30 minuter
Oanmäld assistans, avresa
- 80 % av resenärerna ska inte vänta längre än 25 minuter
- 90 % ska inte vänta längre än 35 minuter
- 100 % ska inte vänta längre än 45 minuter
Förbokad assistans, ankomst
- 80 % ska inte behöva vänta längre än 5 minuter
- 90 % ska inte behöva vänta längre än 10 minuter
- 100 % ska inte behöva vänta längre än 20 minuter
Oanmäld assistans, ankomst
- 80 % ska inte behöva vänta längre än 25 minuter
- 90 % ska inte behöva vänta längre än 35 minuter
- 100 % ska inte behöva vänta längre än 45 minuter
Utbildning
Flygplatsen har enligt EU-direktivet ansvar för att all personal på flygplatsen som är i direkt kontakt med personer med nedsatt rörlighet har utbildning i hur man tillgodoser behoven hos personer med olika former av funktionsnedsättning.
Utbildning av personal sker på två nivåer. Nivå ett innebär att alla personer som har direkt kontakt med resenärerna är skyldiga att genomgå en utbildning angående bemötande av personer med olika funktionshinder.
Swedavia har tagit fram en interaktiv utbildning angående bemötande av personer med olika typer av funktionshinder. Utbildningen finns under fliken Flygplatsens medarbetare & aktörer och Utbildning i bemötande av personer med nedsatt rörlighet och tar cirka 15 minuter. Den är öppen för alla företag som är verksamma på Bromma Stockholm Airport.
Nivå två är riktad till personal som jobbar med att assistera PRM. I denna utbildning finns en interaktiv samt en praktiskt del.
Repetitionsutbildning ska ske vartannat år.
Till PRM-utbildningen