Terminal 2 öppnar för trafik igen

Terminal 2 öppnar för trafik igen

I veckan fattades beslut om att öppna Terminal 2 för trafik igen. Tidpunkten blir den 26 oktober.

Under hela pandemiperioden har Swedavia löpande bevakat trafikutvecklingen. Arbetet har baserats på scenarier för att omhänderta den stora osäkerhet som präglat flygbranschen.

- Nu kan vi, glädjande nog, konstatera att flygtrafiken och antalet resenärer ökat mer och snabbare än vi trott och hoppats på och att vi behöver ännu en terminal, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz. Det ger förstås vissa utmaningar och leder till extra arbetsinsatser i det korta perspektivet där vi alla måste hjälpas åt, men i grunden är det ett angenämt problem och en signal om att även vår bransch är på väg tillbaka.

Sommaren i Terminal 5 har i perioder inneburit kapacitetsutmaningar, bland annat vad gäller antalet incheckningsdiskar och bagagefickor, men också utmaningar kopplade till att kunna hålla de avstånd mellan resenärer som smittskydds- och luftfartsmyndigheter föreskriver.

- Det finns förstås fortfarande en osäkerhet, men vi ser att vi inför vinterprogrammet kan förvänta oss volymer motsvarande de vi hade under sommaren.

Planering och förberedelser pågår nu för fullt och dialoger om terminalbyte förs med berörda flygbolag liksom med andra berörda flygplatsaktörer.

Viktigt att notera​

Inledningsvis handlar det om ett öppnande i lite mindre skala. Det är ett fåtal flygbolag som kommer att flytta över, det är INTE en automatisk återgång till exakt det läge ​som gällde före pandemin​. Ett markarbete på platta D pågår och det är bara tre uppställningsplatser vid terminal som används. 

Tillägg 1 oktober:
I en första etapp är det följande flygbolag som flyttar till Terminal 2:
Air France/KLM
Transavia
Czech Airlines
Easyjet
Vueling



Skriv ut