Paus för ny pir och nytt bagagesystem på Arlanda

​​

Paus för ny pir och nytt bagagesystem på Arlanda

Projekten för uppförande av en ny pir till Terminal 5 (Pir G) samt för nytt bagagesystem (Bagage 2050) i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport pausas tills vidare.

​​Covid-19-pandemin pågår och antalet flygrörelser och resenärer är få. Swedavia har därför presenterat och genomfört en mängd åtgärder för att anpassa verksamhet till ett minimum, samtidigt som företaget ska stå redo att hjälpa till att få igång svensk ekonomi och säkra framtida konkurrenskraft igen när det väl vänder.  

I rådande marknadsläge är det mycket svårt att förutsäga flygresandets utveckling på kort till medellång sikt, men det mesta pekar på att den totala trafikvolymen under en period kommer att vara avsevärt lägre än tidigare. 

Två projekt inom Utvecklingsprogram Arlanda pausas

Därför beslutade Swedavias styrelse 29 april 2020 att projekten för uppförande av en ny pir till Terminal 5 (Pir G) samt för nytt bagagesystem (Bagage 2050) i Terminal 5 ska pausas tills vidare och paketeras på ett ansvarsfullt sätt.

- Grunden för Arlandas utvecklingsprogram kvarstår. Vi vill vara den ledande flygplatsen i Norden, ha effektiva flöden, operera med hög flexibilitet och vara en attraktiv mötesplats, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd. Men tidpunkten för när vi kommer att behöva den högre kapacitet som just de två pausade projekten skapar har nu skjutits framåt i tiden samtidigt som vi har stort behov av att sänka våra utgifter givet marknadsläget.

Att pausa projekten ansvarfullt innebär att:

  • Arbetet avrundas på ett sätt som bibehåller värdet av hittills genomförda insatser så väl som möjligt
  • Projekten paketeras på ett sätt som möjliggör en ordnad och effektivt återstart när behovet av ytterligare terminalkapacitet återigen blir aktuellt

Själva pausningen och paketeringen kommer därför att ta en tid att genomföra och vissa förberedande arbeten eller delprojekt kommer att slutföras.

- Besluten har just tagits och vi kommer att återkomma med mer information om vad detta innebär längre fram, säger Jonas Abrahamsson.

Översynen av övriga delar av Swedavias investeringsportfölj fortgår.

Skriv ut