Arlanda planerar för sommaren

Arlanda planerar för sommaren

Med positiva signaler om ökat resande fördjupar Stockholm Arlanda Airport arbetet med att säkerställa flygplatsens kapacitet på kort och lång sikt. Ett projekt pågår med uppdrag att utreda vilka åtgärder som ska prioriteras inför sommaren 2022.

​Det finns fortsatt en stor osäkerhet kopplad till utvecklingen framåt, tidigare avseende pandemin och just nu avseende det förändrade säkerhetsläget i Europa.

Resenärssiffrorna har gått upp rejält runt jul och i samband med sport​loven, men gått ner på låga nivåer däremellan. Det är svåra planeringsförutsättningar för alla - svårt att förutspå hur snabbt trafiken kommer tillbaka och vilka fortsatta svängningar vi kommer att se på kort och lång sikt.

Kapacitetsprojektets arbete har pågått under februari och mars. Det handlar om att utvärdera hur Terminal 2 kan användas fullt ut, vilka kortsiktiga förbättringar som kan genomföras i Terminal 5 och hur Terminal 4 ska nyttjas på bästa sätt. 

​Beslut är nu fattat om att integreringsgången mellan terminalerna 4 och 5 öppnas under juni månad, senast den 20 juni. Då övergår också den del av Terminal 4 som ligger innanför säkerhetskontrollen till att bli en del av Terminal 5. Det "nya" gateområdet (gaterna i Terminal 4) får benämningen C30-C44.

Kapacitetsutmaningarna på kort sikt är främst kopplade till incheckning och säkerhetskontroll. Därför kommer också incheckning, avgående bagagehantering och säkerhetskontroll i Terminal 4 att öppnas temporärt.

Detta sker samtidigt med öppnandet av integreringsgången, dvs senast den 20 juni. Målsättningen är också att ett anpassat kommersiellt utbud ska finnas på plats i anslutning till C30-C44 vid denna tidpunkt.

Om drygt ​ett år, i mitten av 2023, tillkommer stor kapacitet på säkerhetskontrollsidan. Då står den nya säkerhetskontrollen i Terminal 5​ klar.


​Dialog om möjliga lösningar som utreds sker löpande med de aktörer på flygplatsen som berörs. 


Skriv ut